Gå till innehåll

Skötselråd

Genom att sköta ditt kök på rätt sätt håller du det nytt och fräscht längre. Ytorna har olika beläggning och reagerar olika i kontakt med rengöringsmedel och kemikalier. I vår skötselanvisning har vi samlat några råd som ditt Vedumkök mår bra av. Nedan kan du även ta del av några vanliga frågor som vi får kring nya kök.

  • Tänk på att trä är ett levande material som inte har samma struktur/utseende genom hela trädet. Detta kan även påverka kulörer som föranleder så de inte blir identiska alla gånger. Ljusinfall och ljussättning kan påverka synintrycket, färger kan få olika nyanser beroende på lamptyp och mängden ”naturligt” ljus. Men charmen med ett träkök är just att alla delar inte är identiska utan man kan se vissa variationer och detta berättigar därför normalt inte till reklamationer.

  • Detta är ett faktum då vissa material ej är lämpliga till vissa detaljer. T.ex. har en fanerad sockel överlägsna egenskaper gentemot en homogen sockel vad gäller formbeständighet. Massivt trä har en förmåga att ”slå” och ”vrida” sig, och det vill man inte. 

  • Trä är ett levande material och mognar en tid efter montering. Vissa träslag har en mognadstid på över 6 månader. Detta ska finnas i åtanke när man köper träluckor att de måste tillåtas mogna, detta berättigar normalt inte till reklamationer.

  • Målade, folierade och melaminbelagda ytor rengörs med milda och i hushåll vanligt förekommande rengöringsmedel. Använd en fuktig trasa med rengöringsmedel. Eftertorka med enbart vattenfuktad trasa så att rengöringsmedlet avlägsnas. Torka sedan med torr trasa. Använd aldrig rengöringsmedel innehållande ammoniak, stålull eller liknande som har slipande effekt. Kemisk bensin kan användas med försiktighet för borttagning av svåra fläckar. Tänk på att alltid torka av under diskbänkskåp och på luckornas kanter. De är inte avsedda att klara
    vatten som blir stående. Torka även av luckorna på var sida om diskmaskinen och även den eventuella integrerade luckan på diskmaskinen. Bättringsmåla slagmärken/skador omgående på målade luckor för att slippa fuktskador. För att uppnå ett gott slutresultat är det bra att måla i fleratunna lager istället för att täcka skadan med tjockt lager färg med en gång. Tänk på att fläckar och repor upplevs mer synliga på svarta och mörka kulörer

    Lackerade och laserade fanérytor rengörs fördelaktigast med endast fuktig trasa. Använd aldrig rengöringsmedel innehållande ammoniak, stålull eller liknande som har slipande effekt. 
    Thinner får ej användas. Vid rengöring av fanerade ytor - tänk på att vara 
    varsam med vatten för att undvika att vätskan tränger in i träets porer.

  • Ljusa målade luckor har viss benägenhet att ”åldersgulna” beroende på  bland annat ljuspåverkan. Kraftig rökning och vitmålade kök hör inte ihop. Nikotinet gör att luckorna gulnar, ingen vit färg motstår detta

  • Ett nybyggt hus som ej är fullt uttorkat innehåller en ökad mängd fukt. Även i ett gammalt hus kan fuktigheten variera kraftigt mellan årstiderna. Fuktigheten kan leda till att framför allt ”större” luckor i trä kan bli skeva, då de torkar mer från en sida än den andra. Ibland kan det avhjälpas med magneter på lucka och i stomme. Detta fenomen kan inträffa i skafferiskåp där man har en ventil med friskluft. Den luften är normalt fuktigare än inomhusluften. Massiva träluckor är alltid ett levande material och utsätts hela tiden för olika fuktighetskvoter i luften vilket gör att luckorna alltid kommer röra sig lite. Detta berättigar normalt inte till några reklamationer.

  • Det beror sannolikt på att skåpen inte är monterade korrekt. Kontrollera med vattenpass att de sitter rätt, både lodrätt och vågrätt. Om väggarna inte är jämna, lägg något mellan skåpet och väggen så att skåpet inte dras ur vinkel när det skruvas fast i väggen.

Lätt att montera rätt

Med hjälp av våra monteringsanvisningar kan du montera din inredning på ett korrekt sätt. Bläddra antingen i vår samlade monteringsanvisning för kök eller hitta en specifik monteringsanvisning för just det du behöver hjälp med.