Så skapar du en praktisk köksö

Vedums bästa tips

Datum:
Juni 2021

Köket är hemmets hjärta, och i mitten hittar vi den fantastiska köksön. En plats för allt från samvaro och fördrink, till läxläsning och snabbfrukost. Men också en praktisk arbetsyta med smart förvaring. Så hur ska man tänka för att göra hemmets mittpunkt både praktisk, multifunktionell och vacker? Vi har listat våra bästa tips för dig som vill bli med köksö.

1170x780_Vedum-Maja-Havregul-Köksö.jpg

Köksön – hemmets absoluta mittpunkt! Köket blir mer praktiskt, snyggare och socialare med en köksö. 

Våra hem står inför stora förändringar, och det märks. Vi arbetar, studerar, umgås, motionerar, slappnar av och pysslar i hemmet – vilket bidrar till att gränsen mellan rummen långsamt suddas ut. Därför inreder vi idag med fokus på trivsel och funktion, men också flexibilitet. Öppna praktiska ytor och smarta lösningar är ett måste i det moderna hemmet. 

I många kök ersätter köksön idag den traditionella matplatsen, samtidigt som den öppnar upp för massor av förvaring och ger extra arbets- och avställningsyta. Köket blir helt enkelt mer praktiskt, snyggare och socialare med en köksö. 

– Vi ser att köksön har utvecklats till att bli hemmets absoluta mittpunkt. I en längtan efter inredning som underlättar vår nya vardag, och som präglas av flexibla lösningar och stora valmöjligheter är köksön det kloka valet. Här kan hemmajobbaren sitta ergonomiskt, samtidigt som en plåt svalnar intill. Dessutom är det ett fint inslag som ger köket än mer personlighet, säger Jenny Andersson, designansvarig på Vedum.

570x855_Vedum-Maja-Antracitgrå-Köksö.jpg

Öppna hyllor i köksön är både snyggt och praktiskt. 

570x855_Vedum-Maja-Havregul-Köksö.jpg

Skapa ordning och reda i köket genom att låta din köksö fylla ditt förvaringsbehov. 

1. Tänk till på förvaringen
Att fylla din köksö med olika lådsystem, hyllor och skåp hjälper dig att skapa ordning och reda i köket. Köksön kan sluka massor av förvaring, utan att förlora vare sig funktion eller stil. Glöm inte att förankra köksön i golvet för att förhindra tipprisk om du väljer lådor. 

1170x780_Vedum-Moa-Linnebeige-Köksö.jpg

Rätt sak på rätt plats! Fundera på arbetsflödet i köket när du ska planera din köksö.

2. Anpassa efter arbetsflödet
Fundera på arbetsflödet i köket. Var vill du ställa av den varma plåten? I vilken del av köket passar det att barnen gör sina läxor? Vad behöver du snabbt komma åt, och vad kan gömmas undan? Varför inte göra en enkel skiss av arbetsflödet, för att verkligen planera in rätt sak på rätt plats! Se också till att det finns tillräckligt med fri yta runt köksön.

1170x780_Vedum-Liv-Svartbetsad-Ek-Köksö.jpg

Vilka funktioner saknas i det nuvarande köket? Kanske är en extra diskho precis vad du behöver i din köksö. 

3. Multifunktionella ytor
En köksö med en integrerad sittdel gör att du kan alternera snabbt mellan köksbord och arbetsyta. Fundera också över vilka funktioner som saknas i det nuvarande köket – eller som du skulle vilja skapa plats till. En köksö kan givetvis innehålla funktioner som häll, ugn, ho och diskmaskin. Du väljer!

570x855_Vedum-Moa-Linnebeige-Köksö.jpg

Låt knoppar bli till krokar på din köksö – det är både smart och snyggt. Här syns vår knopp Havtorn i svart.

570x855_Vedum-Stina-Betonggrå-Köksö.jpg

Bra belysning är viktigt även ovanför köksön. Tänk på det redan från början när ni planerar köket.  

4. Det ligger i detaljerna!
Genom att addera personliga detaljer skapar du både karaktär och extra funktion till din köksö. Handtag och knoppar som även agerar krok för vardagens detaljer – smartare kan det inte bli. Tänk också lite extra på belysningen redan när du planerar din köksö. Du behöver ofta en kombination av bra arbetsbelysning och mysig stämningsbelysning. 

1170x780_Vedum-Maja-Mellangrå-Köksö.jpg

Vi har gjort det enklare och roligare att hitta rätt köksö! Testa att skapa din egen köksö i vårt inspirationsverktyg. 

5. Testa att skapa din egen köksö
Att veta exakt hur man vill att ens köksö ska se ut är inte helt enkelt, men ett första steg kan vara att testa att skapa din egen köksö. För att göra det enkelt har vi tagit fram ett inspirationsverktyg för köksöar. Med hjälp av det kan du testa lösningar utifrån några olika modeller och få inspiration till din köksö. Skapa din köksö här.