Det våras för tvättstugan

Så blir tvätten ett rent nöje

Produkter i bild:
Tvättstugeinredningar från Vedum
Datum:
Maj 2015

Allt fler av oss vill ha ett praktiskt och trivsamt rum hemma där vi kan tvätta och ta hand om våra kläder. 

  – Det hänger ihop med att många människor tröttnat på slit och släng-mentaliteten, säger Per Wennberg på Sköna Hem.

 
1170x780såblirtvättenettrentnöje4.jpg

I en välplanerad tvättstuga blir tvättstöket till ordning. Tvättstuga Annika vit. 

Säg tvättstuga och många tänker på ett kalt och trist utrymme, inte sällan placerat i en källare eller något annat avskilt och mindre attraktivt hörn av hemmet. Men det är något som – äntligen – är på väg att förändras.

– Människor har helt enkelt tröttnat på att tillbringa flera timmar varje vecka i tråkiga och opraktiska miljöer för att tvätta och ta hand om sina kläder, säger Per Wennberg och konstaterar: Det är en tydlig trend att allt fler väljer att satsa på sina tvättstugor. 

 

Han menar att tvättstugan går igenom samma förändring som köket och badrummet tidigare gjort. Från att ha varit gömda och glömda har de blivit hemmets drömrum. På samma sätt utvecklas tvättstugan nu till att bli ett funktionellt trivselutrymme.  

– Det gäller inte minst bland unga människor, säger Per Wennberg, och jag tror att det bland annat handlar om att man vill ha ordning och reda omkring sig och tycker att det är viktigt att vårda sina saker ordentligt. 

 
1170x780såblirtvättenettrentnöje3.jpg

Detaljer i krom, mässing eller koppar gör sig lika bra i tvättstugan som i köket eller badrummet. 

Enhetlig stil ett plus
Vedum har också märkt av det växande intresset och erbjuder sedan några år speciella lösningar för tvättstugor. 

– Den kunskap som Vedum samlat på sig när det gäller kök och badrum kan förstås användas för att skapa funktionella och snygga tvättstugor också, säger Per Wennberg. Genom att till exempel använda köksskåp på andra platser än i köket kan man enkelt skapa en snygg, enhetlig stil hemma. 

Vad ska man då tänka på när man inreder sin tvättstuga? Grundläggande är förstås att tvättstugan klarar av både daglig användning och att utsättas för fukt. I dag finns det lyckligtvis material som gör det möjligt att göra en lösning som är lättskött och vacker på samma gång. 

Om man bygger nytt ska man också fundera på var i hemmet man vill ha sin tvättstuga. I anslutning till kök, grovingång eller sovrum är möjligheter som alla har sina fördelar, beroende på hur planlösningen ser ut i övrigt. 

– Tänk också på att du kan vilja ha en utgång från tvättstugan för vädring och torkning utomhus. Det är en speciell känsla att hänga tvätt ute när vädret tillåter, säger Per Wennberg. 

 
570x855såblirtvättenettrentnöje4.jpg

Den här tvättbrädan kan fällas in när den inte används. 

Smart skåpsinredning
Sedan handlar det om planering, planering och planering. Det är förstås dina egna behov och önskemål som är viktigast, men det finns också generella saker att tänka på.

Förvaring kan man till exempel aldrig få för mycket av. Gott om plats i skåp och hyllor mår både du och dina kläder bra av. Ett tips är att ha speciella platser för exempelvis idrottskläder och säsongsberoende kläder. Häng undan vinterjackan ordentligt på våren så håller den sig snygg längre.

Självklart ska du också ha smart och praktisk inredning i skåpen. Anpassa den till vad som ska förvaras. Vill du spara utrymme är ett tips att kolla närmare på Vedums lösning för strykbräda som kan fällas in i en låda när den inte används.

– Själva ordet ”tvättstuga” ger associationer till ett stort rum, men det går att skapa en bra miljö för tvätt även om man bor trångt, säger Per Wennberg. Kanske borde man hitta på ett nytt ord, något i stil med ”klädrum”. 

 
570x855såblirtvättenettrentnöje2.jpg

Vedums tvättstugeskåp delar utseende med köksskåpen. Så det blir enkelt för dig att skapa en enhetlig stil hemma. 

570x855såblirtvättenettrentnöje.jpg

Ordning i lådorna gör tvättandet smidigare. 

1170x780såblirtvättenettrentnöje2.jpg

Om du har möjlighet är det trevligt att komplettera belysning med dagsljus utifrån. Tvättstuga Annika vit.

1170x780såblirtvättenettrentnöje.jpg

Tvättstuga med den svanenmärkta luckan Alva. Här med en svart, trästrukturerad yta.  

570x855såblirtvättenettrentnöje3.jpg

Glada färger i kombination. I tvättstuga Annika tomatröd.

Praktiskt och estetiskt
Praktiska arbetsytor gör vardagen lite enklare och skönare. Ett tips är att blanda rostfria diskbänkar och arbetsbänkar i andra material. Vedums bänkar i laminat är tåliga och lättskötta. Rejäla hoar är bra för handtvätt, särskilt om du har kläder du vill vara extra försiktig med. 

Planeringen påverkar också flödet och ergonomin. 

– Det är bra att slippa bära kläder fram och tillbaka i onödan och att undvika obekväma lyft. Ljuset är förstås också en viktig del, både för det praktiska arbetet och för trivseln, säger Per Wennberg. 

Finns det möjlighet att komplettera belysning med dagsljus är det en fördel. I övrigt gäller samma råd i tvättstugan som i andra rum i hemmet – blanda olika typer av ljus, ha till exempel ett trevligt allmänljus i taket och bra arbetsljus över bänkar, strykbräda och vid maskiner. 

– Våga göra din tvättstuga personlig och inbjudande, så att den blir ett utrymme där det är trevligt att vara, uppmanar Per Wennberg till sist. Kulörer och material du trivs med, bra musik, en skön fåtölj, vackra blommor – det är enkla saker som gör stor skillnad.

Du hittar mer information om våra olika tvättstugelösningar här.

 
1170x780såblirtvättenettrentnöje6.jpg

Förvaring och tvättstuga i kombination. Här får du plats med det mesta i klädesväg. Karin cappuccino.