Så inreder du ditt kök i sommar

FOTO: Åsa Gramén @killingyourdarlings

Datum:
Juni 2020

Vad ska man tänka på när man inreder sitt kök? Stylisten och inredaren Åsa Gramén @killingyourdarlings som har jobbat med att skapa vackra miljöer i åtta år ger sina bästa tips för hur man ska inreda sitt kök i sommar.

Åsa Gramén har arbetat som stylist och inredare i åtta år, och hjälper genom sitt företag KYD - Killingyourdarlings både företag och privatpersoner att hitta rätt känsla i sina rum och miljöer. Nyligen stylade Åsa ett Kontiohus med fantastisk Veduminredning i Stockholms skärgård. De varmgrå luckorna i köket gör sig perfekt tillsammans med väggpanelen i arktisk fura. Det fina ljuset och känslan av att naturen återspeglas i materialvalen i köket var något som Åsa Gramén tyckte extra mycket om.
- Varje val av blandare, köksluckorna, spisen, möblerna och belysningen skapar en fin dynamik och en känsla av att här vill man vara. Det är den bästa känslan i detta kök. Känner man så, så blir matlagningen ännu roligare, säger hon.

570x855_KYD_4.jpg

I detta ljuvliga Vedumkök möts naturen och alla materialval på ett naturligt sätt.

570x855_KYD.jpg

 

När Åsa stylar ett rum ser hon alltid till att skapa de bästa förutsättningarna för just det rummet. För att få till den rätta känslan i ett kök tycker hon att man ska inreda personligt och funktionellt. Tänk över hur du rör dig i köket och skapa ett skönt flow utifrån det, med små oaser i de delar av köket där du utför någon typ av aktivitet.
- I köket samlas vi för att både äta frukost och middag, och det ska vara en plats som ger oss fin harmoni. Här ska man bli inspirerad till att laga mat eller baka bröd, eller bara sitta ner med en stor kopp kaffe, säger hon och fortsätter:
- Just köket är det viktigaste rummet för många – det är husets hjärta. Det är där vi tillbringar mycket av vår vakna tid - inte bara äter utan vi umgås, jobbar och gör annat. Därför är trivsamhetsfaktorn lika viktig som att det ska vara funktionellt, praktiskt, hållbart och fint miljöanpassat!

1170x780_KYD.jpg

För att få till den rätta känslan i ett kök tipsar Åsa om att man ska inreda personligt och funktionellt.

 

Ett av de vanligaste misstagen man gör när man ska inreda kök, och även andra rum, är enligt Åsa att man inreder med för få ljuskällor samt använder sig av fel sorts belysning. Man bör i ett tidigt stadie planera belysningen så att eldragningar och placeringar blir optimala.
- Just i köket behövs många olika typer av ljuskällor. En bra arbetsbelysning över köksbänken och en riktbar ljuskälla i taket likt en ljusskena är några exempel. Med hjälp av olika ljuskällor kan man uppnå olika effekter; man kan till exempel rikta några ljuspunkter mot köksskåpen och då få ett indirekt ljus ut i rummet, säger Åsa.

Vill du läsa mer om rätt belysning för kök och badrum kan du göra det här.

570x855_KYD_2.jpg

Väck dina fem sinnen till liv!
- Åsas bästa tips för köket i sommar

Syn
Skapa fina stilleben och oaser i köket. Pryd till exempel väggarna med tavlor, inred med vaser och hitta annat du tycker om för att skapa ögongodis.

Doft
Inred med färska grönsaker och örter för att locka fram fina dofter i inredningen och skapa matlagningsglädje. Inred även med vackra blommande blommor som ger en doft du gillar!

Smak
Placera goda örter och kryddor på arbetsbänken där de är lättillgängliga. Kryddorna kan du till exempel hälla upp i små skålar – det är både snyggt och gör det enklare att smaka av vid matlagningen.

Hörsel
Fyll köket med musik! Glöm ej bort att musik skapar en skön känsla, och att inreda med en högtalare eller radio är både fint och härligt.

Känsel
Styla köket med olika material som skapar en dynamik. Inred med keramik, glas, trä och textiler för att skapa en varm och inbjudande miljö.