Så skapar du en enhetlig känsla i hemmet

Vedums bästa tips

Datum:
Maj 2022

Att skapa ett hem med en harmonisk helhetskänsla kan låta enklare än det är. Speciellt när våra hem idag är allt från en plats där vi slappnar av och återhämtar oss till kontor och gym. Hur ska man tänka för att låta hemmets alla rum bli en del av det stora hela, och hur gör man egentligen en moodboard? Vedums designansvarig Jenny Andersson ger sina bästa tips.

570x855-Vedum-Enhetlig-kansla_1.jpg

Kombinera våra fanér med våra naturnära färger för att skapa en fin helhet.

570x855-Vedum-Enhetlig-kansla_2.jpg

 

 

Det svenska familjeföretaget Vedum ser hur intresset för att skapa en helhetkänsla i hemmet, i allt från färgsättning till inredning, har ökat mycket de senaste åren. Köket, vardagsrummet, badrummet och tvättstugan är alla lika viktiga för att skapa den där sammanhängande känslan, men hur gör man egentligen
för att få till det?

– En röd tråd i inredningen ger en känsla av trivsel, harmoni och balans. Något som jag tror att vi människor påverkas positivt av. Oavsett om man bygger nytt, totalrenoverar eller inreder lite i taget behöver man jobba med helheten för att ha koll på slutresultatet. Att skapa en röd tråd handlar inte bara om kulör på väggarna, utan man måste ta hänsyn till alla materialval som finns i hemmet, säger Jenny Andersson, designansvarig på Vedum.

Nedan listar Jenny Andersson sina bästa tips på hur den röda tråden skapas i hemmet.

1170x780-Vedum-Enhetlig-kansla-1.jpg

När hemmet ska vara både trivsamt, flexibelt och praktiskt kan det svårt att skapa en tydlig röd tråd och ett helhetstänk kring inredningen.

1. Utgå från befintliga element 
Golv, träslag, färgkombinationer, tidsepok eller arkitektur. Titta på vad som är unikt i ditt hem – det guidar dig rätt när du ska hitta din stil. Utgå från det som redan finns på plats när du funderar kring den röda tråden.

1170x780-Vedum-Enhetlig-kansla-2.jpg

Ett moodboard, alltså ett collage där till exempel bilder, texter, färger, foton och materialprover beskriver känslan i en plats och dess design.

2. Skapa en övergripande moodboard 
Välj en eller några inspirationsbilder som har den känslan du är ute efter. Se till att alla grundläggande pusselbitar finns med i din moodboard – så som golv, väggar, inredning, möbeltyger och andra materialval som är givna. Komplettera sedan med färgprover som binder samman helheten. Voilà! Nu har du skapat din målbild.

570x855-Vedum-Enhetlig-kansla_3.jpg

Det blir enklare att ta beslut utifrån de grundläggande val och förutsättningarna som finns, för att sedan leka vidare med helhetkänslan och detaljerna.

570x855-Vedum-Enhetlig-kansla_4.jpg

 

 

3. Skapa en moodboard för varje rum 
Utifrån den övergripande moodboarden kan du skapa en moodboard för varje rum. Lek med inspirationsbilder och materialprover tills du hittar rätt. Glöm inte att ta hänsyn till rummets placering i huset eftersom ljuset påverkar färgsättningen.

1170x780-Vedum-Flow-600-vitpigmenterad-ek.jpg

– Jag tror vi kommer se mer vågade färger och kombinationer framåt, som att färgsätta lister, detaljer och tak på ett mer otraditionellt sätt, säger Jenny Andersson.

4. Ta experthjälp 
Känner du att det är svårt att få till ett helhetstänk kan det vara klokt att ta hjälp av en expert. Kanske behöver du bara ett bollplank för att få till de sista detaljerna, eller någon som hjälper dig hela vägen. Oavsett är det mycket värt i slutändan och en god investering i tid och pengar.

570x855-Vedum-Enhetlig-kansla_5.jpg

Vår kulörkarta är noga utvald och är gemensam för hela sortimentet. Även många av våra luckor finns för hela sortimentet, nytillskotten Edit i kulör och Molly i fanér är ett par exempel.

570x855-Vedum-Enhetlig-kansla_6.jpg

5. Välj en leverantör med brett sortiment
Om du ska renovera flera rum hemma är det smart att välja en leverantör med brett sortiment. På så vis kan du skapa en tydlig röd tråd i köket, badrummet och tvättstugan, utan att det för den delen upplevs identiska. 

570x855_Vedum-Smarta-tips-tvättstuga.jpg

 

Fler tips från Vedum 

 

Låt oss hjälpa dig skapa ditt drömhem!