Historien bakom kvarnen

En profil redan på 1800-talet

Plats:
Kvarnen, Vedum
Datum:
september 2014

Kvarnen har sedan 1989 blivit en symbol för Vedum Kök och Bad. Vi fick då en unik och representativ anläggning där vi kunde visa våra kök och bad, ta emot kunder och ha representation och konferenser. På toppen av kupolen finns en trana. En symbol för landskapet och samtidigt en sinnebild för trofasthet och kontinuitet. Tranan är alltid lika benägen att nå sitt mål. År efter år. Precis som Vedum kök och bad. Kvarnen ger form åt det som Vedum kök och bad står för. Historia och erfarenhet, genomtänkta lösningar när det gäller allt från design, funktion och kvalitet till planering och leverans. Det är därför Vedum är ett personligt och tryggt val.

1170x780-kvarnen3

En typisk holländare
Kvarnen är en av Sveriges främsta representanter för ”holländarna”. Den har en ovanligt harmonisk byggnadsstil. Dessutom hade den ett utmärkt läge vid dåvarande riksvägen mellan Skara och Göteborg. Den 15 meter långa kvarnstocken, som förmedlade kraften från vingarna till malstenarna, levererades från Larv. Det var inte utan mödor som den mycket kraftiga stocken forslades till Vedum med hjälp av oxar. De första malstenarna kom från Lugnås Qvarnstenar – då en stor stenindustri söder om Mariestad. Häggatorps kvarn finns med i den gamla leveransboken för år 1880.

Hårda tider
Jordbruksnäringens beroende av klimatet var ödesdigrare förr än nu. Kvarnens kapacitet utnyttjades inte till fullo under 1800-talets slutskede. När den driftige patron Friberg, som även startade ett gårdsmejeri, gick bort 1886 såldes både kvarn och gods till Olof Olsson. Samma år övertog Gustav Holm egendomen och sålde den i sin tur till Henrik J. Heyman. 1895 blev August Ullgren ägare till Häggatorp. Sonen Johan tog över 1933. Vid sekelskiftet drabbades kvarnen av en orkan. De mäktiga vingarna bröts av och hamnade långt ute på gärdet. Efter detta oväntade avbrott i driften bröts också kvarnens och godsets gemensamma historia. 1903 köptes kvarnen av en mjölnare och en snickare – bröderna Andreas och Anders Andersson från Magra. Kvarnen fick nya vingar på plåtskodd axel. Den rustades upp och man malde så mycket man kunde få ut av vindkraften under en tioårsperiod.

Ny kraftkälla
År 1913 köptes kvarnen av det nybildade Vedums Elektriska Kvarnbolag. Året därpå fick kvarnen nytt namn – Vedums kvarn. Den förste arrendatorn och mjölnaren hette Axel Andersson. När elkraftinstallationen och några tillbyggnader vara klara 1914 blev vingarna sysslolösa. De ruttnade så småningom, monterades ner och bars bort 1932. Vädrets växlande temperament hade inte längre något inflytande. Remmar och stenar gick lika regelbundet som kilowattmätaren. Den nya kraftkällan gav inte bara de som arbetade i kvarnen en ny frihet. Även kunderna kunde ta sig en sväng till Vedums station och affärer. De hann också med en tågtur till Vara och bolaget medan sädlassen förvandlades till mjöl i beställd bearbetningsgrad. När elkraften installerades vrakades det gamla maskineriet. Man rev också en stor del av träkonstruktionerna. De ersattes med nya snickerier. När vinden drev kvarnen gick det en axel från drivhjulet i kvarnen övre del ner till bottenvåningen där tre malstenar var placerade i triangel. Vid elektrifieringen byttes dessa malstenar ut. Fyra nya, gjutna kvarnstenar placerades i rät linje. År 1920 byggdes kvarnen till på östra sidan. Valsverk och sikt installerades 1926.

Gyllene tider
Kvarnen hade stor omsättning under 20, 30 och 40-talet med ca 450 kunder inom en mils radie. Under vintermånadernas kontinuerliga drift, innan hästarna användes i vårbruket – maldes ända upp till 75 lass säd per dag. De som arbetade i kvarnen sov då ungefär fyra timmar per dygn. Kvarnen var igång dygnet runt. Sven Kaspersson hade en hektisk tid som kvarnföreståndare under åren 1924-1946.

Tull och avgifter
Fram till 1938 betalades malningen med cirka en procent av säden. Därefter betalades 70 öre för inmalning av en säck. Finmalning kostade 75 öre per säck och gröpe låg på 50 öre säcken. Många säckar råg, vete och havre maldes till mjöl under kvarnens storhetstid. Karl Ottosson, mjölnare under åren 1946-1958, fick däremot känna på en dalande konjunktur.

En farlig konkurrent
Besöken i kvarnkammaren glesnade med åren. På varje gård fanns så småningom en liten gröpkvarn och säden maldes på hemmaplan. 1963 bommades Vedums Kvarn igen. Då hade den siste mjölnaren Herman Larsson, redan lämnat den.

Mot nya mål
Utan vingar och utan kunder stod kvarnen  tom från 1962 till 1970. Då köptes den av Brita Larson på Holmängen i Gudhem. År 1974 köptes kvarnbackens fastigheter av skulptören Bertil Y. Svensson (BYSON) från Fristad. Han använde kvarnen som ateljé. Ytterväggarna fick ny spånbeklädnad och den vackra plåtkupolen målades innan fastigheten såldes till Marguerite Lindström 1987. 1988 köptes kvarnen och huset av Vedums kök AB. Vad som hänt sedan dess är en ny och spännande historia.

1170x780 kvarnen4
570x855-kvarnen5

Kvarnen har sedan 1989 blivit en symbol för Vedum Kök och Bad. Vi fick då en unik och representativ anläggning där vi kunde visa våra kök och bad, ta emot kunder och ha representation och konferenser. På toppen av kupolen finns en trana. En symbol för landskapet och samtidigt en sinnebild för trofasthet och kontinuitet. Tranan är alltid lika benägen att nå sitt mål. År efter år. Precis som Vedum kök och bad. Kvarnen ger form åt det som Vedum kök och bad står för. Historia och erfarenhet, genomtänkta lösningar när det gäller allt från design, funktion och kvalitet till planering och leverans. Det är därför Vedum är ett personligt och tryggt val.

År 2000 tog vi beslutet att bygga till Kvarnen för att skapa ännu bättre förutsättningar för framtiden och den 4 april 2002 kunde vi ha en nyinvigning med ytterligare 600 kvm. Förutom tillbyggnaden på 600 kvm har vi renoverat och förändrat i de gamla delarna. Totalt har nu Kvarnen en yta på 1300 kvm. En unik, representativ miljö med trevlig atmosfär för våra kunder och en bättre arbetsmiljö för vår personal.

Kvarnen erbjuder idag fyra våningsplan med olika funktioner. På första våningsplanet finns reception, två kontor, personalutrymmen och vår köksutställning. En trappa upp visas vår badutställning och där har vi också en utbildningsdel med modern presentations- och IT-utrustning och konferensrum med plats för 15 personer. I toppen av Kvarnen har vi ett stort kök med möjligheter att laga mat till ett större sällskap och en matsal där cirka 35 personer kan äta gott och umgås. Här blir man påmind av historiens vingslag, det gamla kvarnhjulet finns fortfarande på sin plats.

Eftersom vi har många långväga besök av kunder och leverantörer från hela Norden finns det åtta övernattningsrum i Kvarnens bottenvåning. Där finns också sällskapsrum med biljardbord, storbilds-TV och musikanläggning. Sist men inte minst har vi ett stämningsfullt relaxrum med en stor bubbelpool, bastu, duschar och toalett. En plats för välbehag, avkoppling och harmoni.

1170x780-kvarnen6
1170x780-kvarnen7