Bröder och kompanjoner

”Vi kompletterar varandra på ett bra sätt”

Produkter i bild:
Magnus Efraimsson och Niklas Efraimsson
Datum:
Mars 2015

De är bröder. Och kompanjoner. Tycker att deras gemensamma grundvärderingar är en styrka, samtidigt som de drar nytta av att de är olika. I år är det 10 år sedan de tog över familjeföretaget Vedum. Vi passade på att ta med Magnus Efraimsson hem till brodern Niklas för att prata företag, familj och framtid.

570x855Bröderochkompanjoner.jpg
Fika hemma hos Niklas Efraimsson.
 
När vi druckit kaffe, käkat mackor, tvättat cyklar och diskuterat både familj och företag i några timmar säger Niklas Efraimsson att det faktiskt kan gå flera dagar utan att han pratar med Magnus. 
 
”Vi har olika roller i företaget och behöver inte stämma av alla frågor hela tiden, ofta kör vi bara på. Tillit är viktigt för oss, det gäller alla på företaget. Vi är inte kontrollerande och pekar sällan med hela handen,” säger han. 
 
Magnus nickar och säger att det egentligen är samma sak utanför jobbet. De vet var de har varandra, utan att de måste umgås hela tiden. ”När vi nu pratar om hur det är att driva företag som bröder fokuserar vi på det vi har gemensamt. Men vi har ju egna separata liv också med våra familjer och vänner.”
 
Det fångar bilden av bröderna Efraimsson ganska bra. Lika men ändå olika. Samma grundvärderingar och trygga sätt. Sociala och öppna, med en hel del tävlingsinstinkt som gör sig gällande då och då. Samtidigt som det finns tydliga skillnader. Niklas vill till exempel ofta ta snabba beslut, medan Magnus är mer eftertänksam. 
 
En bra kombination, har det visat sig. 
 
1170x780Bröderochkompanjoner.jpg

Niklas Efraimsson och Magnus Efraimsson.

En snabb bakgrund. I början av 1980-talet blev Magnus och Niklas far Lars Efraimsson delägare i Vedum Kök och Bad, tillsammans med tredje generationen av grundarfamiljen Lindberg. 
 
När Magnus slutade gymnasiet 1986 funderade han på att arbeta en period på Vedum, men började istället på Karlstads universitets ekonomiutbildning. 
 
”Jag studerade till civilekonom och 1990 fick jag jobb på en konsultfirma i Stockholm som arbetade i gränssnittet mellan ekonomi och IT.”
 
Samtidigt hade Niklas avslutat gymnasiet och var skoltrött. ”En tjej på kontoret skulle vara mammaledig, så Lars frågade om jag ville rycka in på badrumsavdelningen. Vi var inte så många anställda och jag fick göra lite av varje, trivdes bra och blev kvar i olika roller. Efter hand växte viljan att ta ett större ansvar fram.”
 
 
Några år senare, 1993, sammanstrålade bröderna ändå på Vedum. Dåvarande vd:n Anders Lindberg gick bort i cancer och Lars tog över hans roll, samtidigt som byggkris och lågkonjunktur skakade branschen. Det var läge för Magnus att komma hem och hjälpa till. 
 
”Men Lars krävde aldrig att vi skulle börja arbeta i företaget, det lämnade han helt till oss att bestämma. Jag hade ett intressant arbete i Stockholm, men var också nyfiken på utmaningen att komma till Vedum”, säger Magnus. 
 
Så han begärde tjänstledigt från jobbet i Stockholm. Begäran avslogs. Varpå Magnus sa upp sig för att under några år bli dataansvarig på Vedum. En bra skola. 
 
”Både jag och Magnus har haft arbetsuppgifter som gjort att vi kan olika delar av företaget. Jag har arbetat som badkontorist, säljare, inköpsansvarig och sedan 2004 som ansvarig för produktutveckling. Och Magnus har jobbat med IT, kök och marknad innan han blev vd efter Lars 2001”, säger Niklas.
 
1170x780Bröderochkompanjoner2.jpg

Niklas Efraimsson

När Niklas och Magnus sedan köpte ut sin far och Ola Lindberg 2005 och blev ensamma ägare hade de alltså haft tid att växa in i uppgiften. Generationsskiftet gick utmärkt. 
 
”Jag tror att det mycket är Lars förtjänst. När han lämnade ansvaret till oss, så släppte han verkligen taget. Han har aldrig lagt sig i, utan bara visat stor tillit till oss. Min första dag som vd fick jag och Linda vårt första barn, så jag fick börja med att vara pappaledig, men det gick också bra”, säger Magnus.
 
Förtroende är något Magnus och Niklas återkommer till. Förtroende till varandra. Och till andra. 
 
Finns det då inga nackdelar med att både vara bröder och kompanjoner? Magnus och Niklas skakar på huvudet. 
 
”Nä, jag kan inte komma på något. Det är väldigt konfliktfritt. Och så var det också mellan Lars, Ola och Anders. De skapade en värdegemenskap som lever kvar och som jag tror genomsyrar hela företaget fortfarande. Utan att vi gör något egentligen”, säger Niklas.  
”Fast det beror på vad du menar med att göra något. Jag tror att det handlar om enkla och naturliga saker. Att man hälsar på folk. Fikar ihop. Är sig själv så mycket som det går”, säger Magnus. 
 
Hur är Magnus då?      
”Han är lugn, eftertänksam och analytisk, och jag är precis tvärtom. Det kan vara lite jobbigt och frustrerande för mig ibland, men oftast är det en bra kombination”, säger Niklas.
 
Och hur är Niklas?
”Det är Niklas som får saker att hända. Han driver på. Är lite rappare än vad jag är. Ett bra exempel är när vi fick förfrågan om att ta över Kvänum. Niklas reaktion var ’Kul, det kör vi på!’, medan jag sa ’Jo, men vi måste tänka lite först’…. Hade inte Niklas varit som han är hade det nog inte blivit någon affär. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt”, säger Magnus. 
 
1170x780Bröderochkompanjoner3.jpg

Niklas Efraimsson. 

Blir det mycket Vedumprat när ni ses privat?   
”Vi pratar faktiskt sällan arbete utanför jobbet, och aldrig när våra familjer umgås. Jag är bra på att lämna jobbet på jobbet”, säger Niklas.
 
Kvänum, ja. Några planer på att köpa fler företag har Magnus och Niklas aldrig haft. Det kommer förfrågningar från företagsmäklare, men Vedena, som är Vedums moderbolag, har aldrig varit intresserat. Ska man växa ska man göra det organiskt. 
 
”Men när vi fick en fråga om Kvänum var det annorlunda. Först och främst är det ett mycket fint företag som alla skulle vara stolta över att få vara en del av. Sedan lockades vi av utmaningen. Vi vill gärna vara delaktiga i förvaltningen av Kvänums stolta arv och fortsätta vidareutveckla det för att se vad det kan leda till”, säger Niklas.
 
En av de avgörande sakerna var också att Kvänum och bröderna Jonsson, de tidigare ägarna, hade påbörjat ett generationsskifte med en extern ledning. 
 
”Det var en förutsättning för oss, annars hade vi inte varit intresserade. Vi ska bygga vidare på det som är gjort och låta ledningen på Kvänum driva företaget vidare med vår stöttning i ryggen och med oss i styrelsen,” säger Magnus.
Drivkraften är samma som för Vedum. Att jobba med bra produkter. Ständigt utveckla och förbättra både process och sortiment. Och att skapa värden på den plats i världen som man är verksam på. 
 
”Resan är alltid viktigare än målet. Man blir aldrig klar. Riktning och delmål ska man ha, men var det slutar är inte så intressant. Det får växa fram efter hand”, säger Magnus. 
 
Därför värjer sig både han och Niklas mot frågor om den mer avlägsna framtiden. Någon gång kommer frågan om ett nytt generationsskifte uppstå, men den ligger ännu långt borta. Deras barn är för unga nu, och hur som helst tänker bröderna inte kräva något engagemang därifrån om inte den egna drivkraften finns. 
 
”Vi har ett ganska avslappnat förhållande till sådana frågor. Vi får se vad som händer den dagen det blir aktuellt. När min yngsta dotter ska berätta vad jag gör på jobbet säger hon att jag fikar, och det kan hon gärna få tro ett tag till”, säger Magnus. 
 
Och så är ju han och Niklas inte de enda företagarna i familjen. Magnus fru Linda och Niklas fru Lena driver nämligen träningsföretaget Form Wellness tillsammans. 
Och de är systrar. 
 
Det här med familjeföretag tycks ligga i släkten.  
 
570x855Bröderochkompanjoner2.jpg

Magnus Efraimsson.

Namn Magnus Efraimsson. 
Ålder 47 år. 
Arbetsuppgifter Vd. Äger Vedena (tillsammans med Niklas Efraimsson), moderbolag till Vedum Kök och Bad AB och Kvänum Kök AB. 
Bakgrund Utbildad till civilekonom på Karlstads universitet. Arbetade på Accenture, ett konsultbolag i Stockholm 1990-93. På Vedum sedan 1993. 
Familj Gift med Linda. Barnen Stina, 14 år, och Vera, 11 år.
Bor Falköping.  
 
När mår du riktigt bra? 
”Ute på havet i en båt.”
Favoritmat och favoritdryck? 
”Ett rött Amaronevin till grillad entrecote med melon-sallad och en fräsch sås.”
Vem eller vad får dig att skratta? 
”Måste erkänna att jag gillar bloopers. Men mest skrattar jag nog när jag umgås med mina vänner runt ett middagsbord.”
Fritid? 
”Mina egna intressen är nedprioriterade. Stina tävlar i hästhoppning och satsar mycket på det. Vera håller på med fotboll och dans. Jag är en av fyra ledare i Veras fotbollslag, så mycket av tiden går åt till att stötta barnen. Försöker att hålla igång träning och cykling för eget välmående så gott det går.”
Vill du slappa eller aktivera dig på semestern?
”Jag vill vara aktiv.”
Pratradio eller musik i bilen?
”Gärna musik. Problemet är att jag sällan är ensam i bilen, så det blir mest barnens musik. Men det är också roligt, för då får jag höra musik som är ny för mig.”
Har du någon dold talang?
”Skulle väl vara windsurfing då, den talangen är ganska dold nu för tiden.”
Idrottsmeriter?
”Jag har hållit på med massor av sporter – fotboll, slalom, handboll, tennis, bordtennis, golf, cykel – men jag vet inte om jag har några meriter. Jo, jag slog Niklas i Cykelvasan. Cyklade på 3,23 och blev topp 100 i min åldersklass ett år.”
Vilka tre kända personer skulle du vilja bjuda på middag? 
”David Hellenius, Leif Östling Scania och Zlatan.”
 
570x855Bröderochkompanjoner3.jpg

Niklas Efraimsson.

Arbetsuppgifter Ansvarig för produktutveckling. Äger Vedena (tillsammans med Magnus Efraimsson), moderbolag till Vedum Kök och Bad AB och Kvänum Kök AB.
Bakgrund Arbetat på Vedum sedan 1990.  
Familj Gift med Lena. Barnen Kalle, 10 år, och Jesper, 9 år.  
Bor Falköping. 
 
När mår du riktigt bra? 
”En fin vinterdag på en alptopp. Eller en sommardag i Bohuslän.”
Favoritmat och favoritdryck? 
”Öl eller rött vin, beroende på tillfället. Och en köttbit.”
Vem eller vad får dig att skratta? 
”Solsidan, särskilt Henrik Dorsin. Lorrygängets film Yrrol gillar jag. Och så roliga vardagssituationer, med barnen till exempel.”
Fritid?
”Mycket handlar om barnens intressen, det är ett bra sätt att koppla av från jobbet. Jag är ungdomstränare i slalom och fotboll, men försöker träna en del själv också. Cyklar med Magnus.”
Vill du slappa eller aktivera dig på semestern?
”Helst en kombination. Gärna skidor. Men gillar att slappa också. Måste jag välja? Ok, då vill jag vara aktiv.”
Pratradio eller musik i bilen?
”Musik. U2 och Depeche Mode är husgudarna.”
Har du någon dold talang?
”Nej, jag är öppen med mina eventuella talanger. Eller förresten, fotografi kanske.”
Idrottsmeriter?
”Vasaloppet på skidor en gång. Cykelvasan tre gånger. Två maraton. Och Göteborgsvarvet många gånger.” 
Vilka tre kända personer skulle du vilja bjuda på middag? 
”Ingmar Stenmark. Bono i U2. Och komikern Robert Gustafsson.”