Hemma hos Johanna Berglund

Foto: Johanna Berglund & Evelina Lind

Produkter i bild:
Kök Karin i specialkulör
Datum:
Augusti 2021

I en villa utanför det lilla samhället Ljung bor kreatören, egenföretagaren och influencern Johanna Berglund tillsammans med sin familj. På sina Instagramkonton @snickargladjen och @prastgarden_i_jala inspirerar Johanna dagligen med vacker inredning, odling och härliga vardagsögonblick. Där syns också hennes fantastiska gröna köksdröm från Vedum.

570x855_vedum_johanna_berglund2.jpg

För att få in en mjukare känsla i köket har Johanna tagit in trädetaljer i ek. Det gör sig fint tillsammans med den gröna kulören och de svarta knopparna.

570x855_vedum_johanna_berglund9.jpg

Familjen ville ha ett luftigt kök och valde därför bort överskåp. Med hjälp av fullutdragslådor har de gott om förvaring ändå. 

När Johanna och hennes familj köpte sin villa för drygt tio år sedan behövde den mycket kärlek och omtanke. Entotalrenovering påbörjades och till slut var det dags för köket. Det befintliga köket var inte alls anpassat för enfamilj och arbetsytorna var obefintliga.
     - Arbetsytor var det första vi tänkte på. Hela tjocka släkten skulle kunna komma hit och baka pepparkakor tillsammans utan att trängas. Vi ville ha ett öppet kök med mycket sociala ytor, vilket är ytterligare en anledning till mycket bänkytor. Att vi valde bort överskåpen gjorde också köket väldigt öppet och luftigt, säger Johanna.

Just eftersom köket är ett rum som betyder mycket för familjen valde de att investera lite extra i det – både när det kommer till tid och pengar.
     - Jag brukar säga att det rum man först väljer att städa upp i är det rum man helst också vistas i. Så är köket för oss! Är det välstädat och inbjudande, kanske med en bukett färska blommor, så är det också här vi vill umgås och tillsammans laga mat. Då känns det extra bra att veta att vi inte tummat på något när vi gjorde vårt kök, det blev så bra det kunnat bli och nu två och ett halvt år senare ångrar vi inget! Så kort och gott husets hjärta. 

570x855_vedum_johanna_berglund8.jpg

Den gröna kulören var en självklarhet, och ger en känsla av att naturen tas in i köket.

570x855_vedum_johanna_berglund3.jpg

Johanna visste tidigt att hon ville ha en kompositsten eftersom det är både snyggt och lättskött. Valet föll på Turbine grey.

570x855_vedum_johanna_berglund6.jpg

Köksön rymmer mycket extra förvaring. Johanna har även valt att placera ugn och kombiugn i köksön tillsammans med hällen.

570x855_vedum_johanna_berglund5.jpg

Öppna hyllor i köksön är både en fin och praktiskt detalj.

Att valet föll på Vedum var en självklarhet, bland annat för att Johanna själv har jobbat på Vedum. I och med det har hon haft möjlighet samla på sig köksidéer under flera år för att sedan påbörja skisserna på sitt eget kök.
     - Jag har dessutom fått lära känna alla fantastiska medarbetare och fått se det lokala arbetet som genomförs. Eftersom jag ritat kök hos Vedum vet jag också att de har stort urval av storlekar på skåp och inredningar, vilket gör att man kan optimera köket in i minsta detalj. Dessutom jobbar Vedum mycket kring miljöfrågor, hållbara kök och värnar om sin personal vilket jag tycker är viktigt. Jag vet också vilken grym kundtjänst dom har, som alltid hjälper till med sin expertis.

Expertisen från gamla kollegor var något som Johanna verkligen tog tillvara på när hon planerade sitt kök. Just att våga ta hjälp och bolla med många olika personer utöver en köksleverantör är ett av hennes bästa tips när det kommer till att planera sitt kök.
     - Jag tycker också att det är viktigt att försöka se detaljerna framför sig så tidigt som möjligt. Många rekommenderar att börja måla stort och sedan gå ner i detaljerna, men för mig är det viktigare att bygga från färg, material och känsla för att sedan fokusera på det praktiska.

570x855_vedum_johanna_berglund7.jpg

Vitrinskåpet är också från Vedum och får en platsbyggd känsla i och med att det går hela vägen upp till taket.

570x855_vedum_johanna_berglund4.jpg

Sittbänken är en självklart plats i köket för alla familjemedlemmar – en riktigt favorit!

Att Johanna har fokuserat mycket på detaljerna och hur de ska bidra till helheten är tydligt. Allt från färg och form till funktion är noga genomtänkt.
     - Det gröna köket tar in naturen som omfamnar vårt hus och de svarta detaljerna återkommer i knoppar, konsoler, lampor, fläkt och vedspis för att skapa djup och kontrast. Vi har sedan valt att lägga till naturmaterial i form av trä på hyllplan, knopplist och skärbrädor som ligger framme. Då jag alltid velat ha stenskivor, eftersom de är snygga men också lättskötta, behövde det lättas upp med trädetaljer.

Köket består även av många andra detaljer och smarta lösningar som Johanna aldrig vill vara utan igen.
     - Vår sittbänk är verkligen en favorit! Här hänger vi inte bara när det lagas mat utan kryper gärna upp en stund under dagen med en bok eller mobilen. En annan kul detalj vi valt i köket som jag gillar allt mer är att sätta både ugn och kombiugn bredvid varann, en lösning som jag själv inte sett mycket av tidigare men som jag tror fler kommer välja. Jag älskar också att vi helt valde bort väggskåp, i stället har vi valt fullutdragslådor och är väldigt nöjda med förvaringsmöjligheterna och den öppna känslan vi kan få till utan väggskåpen.

570x855_vedum_johanna_berglund.jpg

 

Vi som bor här
Johanna Berglund och maken Kristoffer, barnen Hugo 10 år och Melker 7 år.

Köksfakta
Luckan Karin i specialkulören NCS S 6005-G50Y
Knopp: Flox Ø25 i svart. 
Bänkskiva: Kompositstenen Turbine grey.
Blandare: Mattsvart blandare som inte längre finns i Vedums sortiment. För liknande blandare rekommenderar vi Ringo 984.