Hemma hos Hanna Falk

Produkter i bild:
Kök Annika i kulören skogsgrön
Datum:
November 2020

I ett 1970-talshus i Ulricehamn bor elitskidåkaren Hanna Falk tillsammans med sin sambo Hannes Olaison. När de skulle renovera köket i våras föll valet på Vedum – resultatet blev ett helt fantastiskt skogsgrönt kök. 

Längdskidåkaren Hanna Falk har verkligen satt Ulricehamn på skidkartan. 2009 vann hon sin första världscuptävling, och efter det har hon fortsatt att tävla på elitnivå. I slutet av förra året köpte hon och sambon Hannes ett hus i hemstaden Ulricehamn för att komma närmare Hannas familj, klubben, och sponsorer. Ett av de första projekten var köket som gick från ett litet kök i typisk 70-talsstil till ett stort och modernt kök i en härlig naturnära kulör.   
    – Vi ville få in färg för att det skulle hända någonting i köket, och då var Vedums skogsgröna kulör perfekt för oss, säger Hanna.  

 

1170x780_Hanna_Falk9.jpg

Kulören, köksön och den öppna planlösningen är det Hanna och Hannes är mest nöjda med. Och att det valde att prioritera ett stort kök där man kan umgås. 

570x855_Hanna_Falk_8.jpg

Att välja en köksfläkt i samma kulör som övriga köket skapar en fin harmoni i rummet. 

570x855_Hanna_Falk_5.jpg

 

1170x780_Hanna_Falk2.jpg

För att få in ytterligare färg i köket har Hanna och Hannes målat sina köksstolar i olika härliga kulörer. Stolarna kommer från Hannes barndomshem på Gotland. 

Innan de påbörjade renoveringen funderade Hanna och Hannes mycket på hur de skulle utnyttja utrymmet på bästa sätt och hur de skulle få ett bra flöde i köket. De valde att ta bort den klädkammare som angränsade till köket för att få ännu mer yta, och gjorde om planlösningen helt. 
    – Vi fick väldigt bra hjälp av Vedum med att rita upp allt, och fick stöd genom hela processen med alla de frågor och ändringar vi hade längs vägen. Vi har inte så mycket erfarenhet av att renovera ett kök, så vi har verkligen uppskattat att ha någon med den expertisen som kommit med idéer och lösningar vi aldrig tänkt på. Vi trodde exempelvis aldrig att vi skulle vilja ha två diskhoar, men nu är vi så glada att vi valde det, säger Hanna. 

För att få en öppen och mer luftig känsla i köket valde Hanna och Hannes bort överskåp, och kompletterade istället med en stor köksö med mycket förvaring som binder ihop köket med matplatsen på ett naturligt sätt. Köksön i kombination med den öppna planlösningen har gjort köket till en plats att umgås på, vilket är en av de saker som paret är mest nöjda med.   
    – Både jag och Hannes gillar att laga mat och vi tillbringar mycket tid i köket. Speciellt jag när jag ska äta mina sex till sju måltider per dag, säger Hanna. 

1170x780_Hanna_Falk10.jpg

Tips! Dubbla hoar är perfekt i ett stort kök med mycket arbetsyta. Hanna och Hannes har valt att ha en mindre diskho nära hällen som komplement till den större diskhon som placerats i anslutning till ugn, kylskåp och källsortering. 

 

570x855_Hanna_Falk_6.jpg

Hanna och Hannes har Vedums lådsystem Scala - en designad antracitgrå fullutdragslåda som finns i flera djup. 

570x855_Hanna_Falk_3.jpg

En välplanerad köksö är inte bara perfekt för all den extra förvaring den ger – det är också en plats att samlas kring. 

1170x780_Hanna_Falk6.jpg

Från början hade Hanna och Hannes tänkt välja en ljusare kompositsten, men de är glada att de valde London Grey till sitt skogsgröna kök.

Just nu är Hanna mitt uppe i hårdträningen inför vinterns tävlingar. Då varvar hon träningshelger med landslaget, med egen träning hemma i Ulricehamn. 
    – När man reser så mycket som vi gör i vanliga fall så är det viktigt att ha ett lugnt ställe att landa på, mitt bland all stress och press i vardagen. Det känns som att Ulricehamn har blivit det stället för mig nu, säger hon och fortsätter:
    – Jag har alltid känt ett stort stöd hemifrån. Nu när jag tränar så har jag hejarklack på de flesta passen, säger hon. 

Trots att Hanna flyttade hemifrån redan som femtonåring för att studera på ett skidgymnasium i värmländska Torsby, har hon alltid tävlat för Ulricehamns IF. Och efter drygt femton år på annat håll tycker hon att det känns det skönt att vara tillbaka där allt började.  
    – Jag har alltid tänkt att jag inte kommer att bo söderut så länge jag håller på med skidor, men förra året när jag skadade mig så tänkte jag: varför inte? 

Förra hösten drabbades Hanna av akut diskbråck under ett träningspass. För att kunna fortsätta träna och tävla bestämde hon sig för att byta ut hela disken och satte in en diskprotes.
    – Jag kände att jag inte var riktigt klar. Jag vill själv bestämma när jag är färdig med min skidkarriär. En skada ska inte vara det som sätter stopp.  

Några veckor efter operationen påbörjades rehabiliteringen, och hösten bestod till stor del av vila och styrketräning. Det var inte förrän nyligen som Hanna kunde börja träna mer normalt och nu är siktet inställt på vinterns tävlingar. 
    – Då räknar jag med att stå på startlinjen.

570x855_Hanna_Falk_9.jpg

 

Vi som bor här
Hanna Falk och sambon Hannes Olaison. 

Hanna Falk är en av världens snabbaste längdskidåkare i sprint. Hon är född och uppvuxen i Ulricehamn och 
tävlar än idag för Ulricehamns IF. Sedan 2009 tillhör Hanna landslaget i längdskidåkning. 

Köksfakta
Luckan Annika i kulören skogsgrön. Annika utgick i Vedums kökssortiment 2021, men för en liknande lucka rekommenderar vi Maja eller Moa. 
Bänkskivan är i kompositstenen London Grey.  
Köksfläkt från Fjäråskupan i kulören skogsgrön.